Plodna zemlja

Regenerativna poljoprivreda: veći prinosi i zdravija hrana uz očuvanje prirodnih resursa

Na njivama domaćih proizvođača povrća „Geneza“ i „Telek Paprika“ od prošle jeseni se zemljištu pristupa na malo drugačiji način od uobičajenog. Umesto veštačkog koristi se organsko đubrivo, a da bi se dobilo najbolje iz plodne vojvođanske zemlje tokom sezone se sade različiti usevi kako zemljište ne bi izgubilo hranljive materije.

Ovo je samo deo praksi iz programa regenerativne poljoprivrede koji kompanija Nestlé sprovodi širom sveta, pružajući podršku svojim dobavljačima i poljoprivrednicima da primenom novih tehnologija i načina obrade povećaju prinose i kvalitet povrća, čuvajući zemlju koja nas hrani. Sam koncept regenerativne poljoprivrede se bazira na univerzalnim agronomskim principima koji u fokusu imaju očuvanje i obnovu prirodnih resursa, na prvom mestu zemljišta, kao i vode i biodiverziteta.

Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede, koji je deo širih napora kompanije da smanji uticaj poljoprivrede na životnu sredinu i aktivno se bori protiv klimatskih promena. Početna investicija od 140.000 švajcarskih franaka obuhvatila je pomenute dve kompanije, glavne dobavljače sirovina za portfolio brenda C, na čelu sa poznatim Začinom C. Najveći svetski proizvođač hrane i pića već podržava 500.000 poljoprivrednika i 150.000 dobavljača širom sveta u implementaciji principa regenerativne poljoprivrede, koja je jedno od tri ključne oblasti na putu ka cilju da do 2050. godine dostigne nulti uticaj na životnu sredinu.

Poljoprivrednici i dobavljači uključeni u ovaj program koriste organsko đubrivo nastalo prirodnim procesima i sade različite useve. Takođe sade drvorede kao prirodne vetrobrane koji unapređuju bujnost prirode i sprečavaju eroziju zemljišta. Rezultat svih ovih metoda je povećanje organske materije u zemljištu i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika iz vazduha. Takvo zemljište daje veće prinose, dok se u isto vreme dugotrajno uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere.

Kroz ovakve inicijative, Nestlé gradi dugotrajna partnerstva i pruža poljoprivrednicima bolju sigurnost i veće prihode. Za potrošače to znači da će jedan od njihovih omiljenih proizvoda, Začin C, sadržati krupnije komade povrća, proizvedenog 100 odsto na domaćim njivama iz održive proizvodnje. A održiva poljoprivredna proizvodnja treba da postane prioritet kako bi bilo proizvedeno dovoljno hrane sa što manje štete po životnu sredinu.

„Ulaganjem u regenerativnu poljoprivredu želimo da podržimo lokalne dobavljače povrća, dajući doprinos očuvanju zdravlja zemljišta i životne sredine u Srbiji. Kao najveći svetski proizvođač hrane želimo da predvodimo promene ka održivoj proizvodnji kako na globalnom nivou tako i lokalno. Prakse koje podstičemo znatno će umanjiti emisije koje doprinose klimatskim promenama, a u kojima poljoprivreda trenutno učestvuje sa čak 25 odsto, i ujedno će na duže staze unaprediti biodiverzitet“, rekla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé Srbija.

Švajcarski koncern Nestlé se za 17 godina poslovanja u Srbiji pokazao kao inovator i lider na polju zaštite životne sredine. Fabrika u Surčinu je prva u Srbiji postigla cilj Zero Waste to Landfill, što znači da od 2019. godine ni gram otpada ne završava na lokalnim deponijama. Zahvaljujući najmodernijem sistemu za preradu vode, vrednom 1,2 miliona evra, industrijska voda se čista vraća u prirodu. Postojeća fabrika u Surčinu koristi 100 odsto zelenu energiju iz hidroelektrana, a istu praksu će slediti i nova fabrika, koja je trenutno u izgradnji i koja će proizvoditi jela na biljnoj bazi.

Kada je reč o regenerativnoj poljoprivredi, plan je da se u narednih pet godina u projekte u Srbiji investira 450.000 švajcarskih franaka (oko 435.000 evra). Cilj je da do 2025. godine na globalnom nivou 20 odsto ključnih sastojaka svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede, a do 2030. godine čak 50 odsto.

Teme