Selo&Planina&Grad

PLANINA SA NAJVEĆIM BROJEM SUNČANIH DANA Ponuda za skijaše JAHORINE za mart i april na 47 kilometara staza za skijanje

Foto: OC Jahorina

Olimpijska planina Jahorina poznata je po najdužim zimskim sezonama u regionu, od kojih je svaka duža nego ona prethodna, zahvaljujući kako realizaciji vizionarskih projekata, tako i odličnim vremenskim uslovima karakterističnim za ovaj period godine. Ipak, neki su meseci lepši nego drugi. Zimski meseci koji broje upravo najviše sunčanih i idealnih dana za skijanje zasigurno su mart i april. Martovsko skijanje na jahorinskim stazama među skijašima i ljubiteljima ove planine poznato je kao najlepši period svake zimske sezone za uživanje u suncu, visokom snežnom pokrivaču na besprekorno uređenim stazama i punom kapacitetu skijališta kada je reč o instalacijama vertikalnog transporta. Dani su u martu znatno duži, zalasci savršeni, a dnevno skijanje, kao i noćno, fenomenalno.

Mnogobrojni posetioci ove planine sada imaju priliku da uživaju na 47 kilometara idealno pripremljenih ski staza na kojima se trenutno nalazi 85 centimetara savršeno utabanog snega. Na jahorinskim stazama svakodnevno skija veliki broj skijaša koji su prepoznali martovske dane na planini kao savršen beg iz grada, no s obzirom na kapacitet instalacija vertikalnog transporta od čak 33.000 skijaša na sat, na odlično uvezanim stazama nema gužve. Sunčano vreme i temperaturni minus u dosadašnjem delu marta obezbedili su sjajne uslove za skijanje svim posetiocima, baš kao što će, prema meteorološkim prognozama, biti slučaj do kraja meseca. Dani kao što su ovi idealni su za odličan provod na jednoj od mnogobrojnih DJ žurki koje Olimpijski centar Jahorina organizuje kod novog šanka na otvorenom Olimpijskog bara, uz baklje i ponudu pića. Oni koji odluče da svoj boravak upotpune dodatnim aktivnostima silno će se obradovati Ski uranku i Ski zalasku, koji su neizostavan dio ponude za sve posetioce u najsunčanijem mesecu na ovoj olimpijskoj planini.

Jednako lepo i zabavno skijanje svi turisti na Jahorini će pronaći i u aprilu, koje u proteklih nekoliko godina tradicionalno omogućava skijašima najbolji provod na skijama. Karakterističan za ovaj period zimske sezone ostaje i visok snežni pokrivač na njenim stazama koji je, baš kao u martu, sačinjen od dobro utabane kombinacije prirodnog i veštačkog snijega. Uprkos temperaturnom plusu, staze ostaju besprekorne, kako za početnike, tako i one napredne u skijanju, željne poslednjih spusteva pre nego Olimpijski centar Jahorina otvori svoje letnje sadržaje za sve ljubitelje planine. Iako je mart karakterističan po odličnim popustima na karte za skijanje, sam početak aprila obiležiće popust od 40% na dnevne ski karte, i to simbolično 4. 4. (aprila). To je samo još jedan od razloga zašto bi skijaši i ljubitelji planine trebali da pripreme svoju skijašku opremu i zapute se na Jahorinu, i svoj slobodan dan u sedmici provedu na zdravom, planinskom vazduhu, spuštajući se niz njene staze.

Do kraja marta i u aprilu otvoreno ostaje i Sankalište, u periodu između dva termina skijanja, koje je definitivno postalo omiljeno mesto okupljanja dece i roditelja, mladih i starijih, i vraćanje prvom, često omiljenom, zimskom iskustvu – sankanju. Sankalište je postalo potpuni hit među svima njima, bez obzira da li su skijaši ili ne, što Olimpijski centar Jahorina posebno raduje, i zbog čega će Sankalište ostati otvoreno i tokom dva najsunčanija meseca zimske sezone 22/23.

Teme