Zdravlje

KORISTI po organizam od konzumiranja jestivih klica

Foto: Grina

Autor: Nenad Ratkov

Korisnost konzumiranja klica je višestruka. One ne samo da pomažu u varenju, poboljšavaju cirkulaciju krvi, kao i vid, već pozitivno utiču i na mršavljenje, a mogu sprečiti i prerano starenje. Ovo su devet činjenica blagodeti koje biste obezbedili uvođenjem klica u svakodnevnu ishranu.

1. Pomažu u varenju

Klice sadrže neobično visok sadržaj živih enzima, koji dalje pomažu u pojačavanju metaboličkih procesa i poboljšavaju hemijske reakcije u telu, posebno kada je u pitanju probava. Enzimi pomažu u efikasnoj razgradnji hrane i pojačavaju apsorpciju hranljivih sastojaka u digestivnom traktu. Klice takođe imaju puno dijetalnih vlakana koja regulišu varenje. U osnovi, vlakna napune stolicu, olakšavajući prolazak kroz digestivni trakt.

Klice alfalfe, brokolija, kineske i japanske rotkve, cvekl.e, spelte, mungo pasulja i crvenog sočiva

2. Poboljšavaju cirkulaciju krvi

Klice pomažu u jačanju cirkulacije krvi održavanjem broja crvenih krvnih zrnaca značajnim količinama gvožđa i bakra. Ovo dalje pomaže u snabdevanju kiseonikom različitih organa i ćelija kako bi se optimizovale njihove performanse. Klice imaju tendenciju da popravljaju kapilare da bi takođe dobile jaku i gustu kosu. Zdravo snabdevanje krvlju je dobar stimulans za rast kose. Pomažu u stvaranju novih krvnih sudova i povećava cirkulaciju kože glave i folikula.

3. Pomažu u gubitku kilograma

Klice su jedna od najboljih namirnica za smanjenje kilograma. Oni su bogati hranljivim sastojcima, ali imaju zanemarive kalorije, što znači da klice možete jesti bez brige oko vage. Pored toga, klice sadrže veliku količinu vlakana zbog kojih se osećate siti tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe inhibira oslobađanje grelina, hormona gladi koji ukazuje na to da naš mozak jede više.

4. Izgrađuju vaš imunološki sistem

Klice imaju visok sadržaj vitamina C što ga čini snažnim stimulansom belih krvnih zrnaca u telu u borbi protiv infekcija i bolesti, a time i u izgradnji vašeg imuniteta. Takođe ima obilje vitamina A koji ima niz antioksidativnih svojstava koja čine odličan izvor snage imunog sistema.

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

Deset činjenica o HLOROFILU “Da li ste znali da gradi i enzime koji obnavljaju polne hormone”

SOK OD PŠENIČNE TRAVE JAČA IMUNITET Zelena krv za crvenu

Znate li šta su JESTIVE KLICE i šta LEČE?

ODGOVORI na pitanja – Da li žitna trava sadrži gluten i može li da se koristi kod lečenja raka

5. Poboljšavaju vid

Vitamin A povezan je sa poboljšanjem zdravlja vida. Zbog prisustva vitamina A, klice takođe pomažu u poboljšanju vida. Takođe imaju antioksidativna sredstva za zaštitu ćelija očiju od slobodnih radikala.

Klice vlašca

6. Blagotvorne su za srce

Klice sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu u povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL) i smanjuju količinu štetnog holesterola u krvnim sudovima i arterijama. Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju prekomernog stresa na vašem kardiovaskularnom sistemu. Prisustvo kalijuma pomaže u smanjenju nivoa krvnog pritiska, dodatno smanjujući rizik od bilo kakvih kardiovaskularnih problema.

7. Pomaže u smanjenju kiselosti organizma

Klice se alkalizuju na telo. Pomažu u regulisanju i održavanju nivoa pH vašeg tela smanjenjem nivoa kiselosti. Poznato je da su mnoge bolesti, uključujući rak, povezane sa viškom kiselosti u telu. 

8. Mogu sprečiti prerano starenje

Kaže se da klice imaju obilje visoko aktivnih antioksidanata koji pomažu u sprečavanju prevremenog starenja. Poznato je da sprečava uništavanje DNK koja je takođe uzrok starenja. Štaviše, antioksidanti prisutni u klicama pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i mogu izazvati prerano starenje. 

9. Klice za kožu

Visok nivo omega-3 masnih kiselina pomaže u smanjenju upale u telu i dalje smanjuje rizik od nastanka akni i drugih kožnih problema.

Klice sadrže silicijum dioksid, koji je hranljiva materija koja obnavlja vezivna tkiva kože. Takođe je odgovoran za uklanjanje toksina iz tela koji uzrokuje beživotnu i suvu kožu.

Klice direktno pomažu organizmu da očuva zdravlje, vitalnost i dobar osećaj (energiju), a najkraći put do njih je putem linka https//budite-zdravi.rs/prodavnica

Teme