Selo&Planina&Grad

SKIJANJE ZA POČETNIKE NA OLIMPIJSKOJ LEPOTICI JAHORINI Saveti i iskustvo Dejana Ljevnaića, direktora OC Jahorina

Foto: OC Jahorina

Kako pobediti početnički strah? Kako izabrati učitelja? Šta treba da imaju na umu roditelji malih skijaša početnika? Koje su godine optimalne za ski učenje? Kako se unapređuje ski znanje? Šta je važno kod izbora ski opreme? Koliko je potrebno vremena da se nauči skijanje dovoljno za plavu stazu? Kad si spreman za žičaru/gondolu? Na ova pitanja odgovore pronađite u tekstu koji sledi, a savete ćete pročitati od Dejana Ljevnaića, direktora Olimpijskog centra „Jahorina“.

Dejan Ljevnaić Foto: Aleksandar Aresenović ThePRESTIGE

Zašto je Jahorina pravi izbor za učenje skijanja?

Na Jahorini je trenutno zaposleno oko 160 licenciranih instruktora skijanja, dok registrovanih škola skijanja i snowboard-a ima 14. Ovaj broj se povećava iz godine u godinu, s obzirom na to da se beleži sve veći broj posetilaca, odnosno, skijaša. Osim toga, OC Jahorina povećava kapacitete, kada je reč o stazama i instalacijama vertikalnog transporta.

„Činjenica je da ljudi sve više vole da provode svoje vreme na planini, shvataju njene dobrobiti, kao i da su sve više svesni da skijaško znanje mora da bude preneseno na pravi način. Stoga su naši instruktori zauzetiji iz godine u godinu, učeći sve početnike na stazama pravilu ponašanja, i pravilnom savladavanju tehnika, što će im u budućnosti omogućiti skijanje puno uživanja. Samim tim svake sezone sve su raznovrsniji početnici kada je reč o generacijama, pa je često moguće čuti instruktore kako govore da su njihovi učenici imali od dve do sedamdeset godina starosti. Uz pomoć sjajnih instruktora naše ski škole, Olimpijskog centra Jahorina, oni ne samo da će zavoleti ovaj magični zimski sport, sneg, i boravak na planini, no i steći zavidno skijaško znanje, bez obzira na govorno područje iz kojeg dolaze“, kaže za Plodnu zemlju Dejan Ljevnaić, direktor OC „Jahorina“.

Pročitajte još

JAHORINA IZVANREDNA ZA UČENJE SKIJANJA Više od 60 odsto plavih staza, a znanje prenosi 160 licenciranih instruktora skijanja

Kako pobediti početnički strah? – Važno iskustvo instruktora

Strah pri savladavanju ovog prelepog zimskog sporta je skoro uvek prisutan među skijašima početnicima, no uz stručnost i dugogodišnje iskustvo instruktora skijanja ski škole Olimpijskog centra Jahorina, oni često uviđaju da je sam strah neopravdan.

„Svi instruktori zaposleni na Jahorini, pa tako i instruktori Olimpijskog centra Jahorina, su lica koja su na kursu stručnog osposobljavanja odobrenog od nadležene državne institucije, te standarda i kriterijuma nadležnog međunarodnog saveza instruktora skijanja, položili sve predviđene segmente u okviru dva ciklusa. U pitanju su praktični ciklus, odnosno ciklus na snegu, kao i teorijski ciklus, održan u sklopu akreditovane obrazovne ustanove Bosne i Hercegovine, u toku kojih se akcenat stavlja na pedagoške principe i osnove, kao alat uspešnog prenošenja znanja na polaznika. Iskusni instruktori su ujedno i najkvalitetniji, jer su kroz rad naučili sve detalje i tajne efikasne obuke u skijanju, kao i kvalitetnog, posvećenog odnosa prema klijentu. Instruktor je taj koji ih osobađa straha, stresa od neuspešnosti i nemoći brzog savladavanja tehnike, motiviše i daje sigurnost i samopouzdanje, dok se u radu sa decom posebna pažnja pridaje pozitivnosti, animativnosti, te srdačnosti. Time se konkretan izbor instruktora svodi se na ličnu preferenciju samog učenika i raspoloživost instruktora u toku sezone“, ukazuje Dejan Ljevnaić.

Foto: Danijela Nišavić

Zašto je važno učiti od licenciranih učitelja skijanja?

Početnici se savetuju da, ni u kome slučaju, ne pokušavaju samostalno da savladaju skijanje, iz više razloga. Prvi i osnovni je bezbednost, kako njih samih, tako i svih ostalih učesnika na stazi. Svi početnici se uče prvenstveno pravilima ponašanja na stazi, skijalištu, pri pristupanju instalacijama vertikalnog transporta, kao i ponašanju prilikom potencijalnog pada, blokade ili straha. Drugi razlog dovodi se u vezu sa motorikom samog početnika, jer je ona suština pravilnog i sigurnog skijanja.

„Ukoliko učenici savladaju skijanje tek toliko da uspevaju da se na skijama spuste niz planinu, pri čemu prave niz grešaka, neće ih biti svesni, i time će ugraditi pogrešan motrički sterotip, koji je vrlo teško ispraviti u daljem skijanju i naprednim tehnikama. Cilj rada sa instruktorima Olimpijskog centra Jahorina je izgradnja pravilnog motoričkog stereotipa, koji će dalje sami učenici iskustveno i spoznajno nadograđivati i usvršavati“, ukazuje Dejan Ljevnaić.

Koji je najbolji uzrast za učenje skijanja?

Najbolje godine za početak, kada je reč o skijanju, su od 6. godine života, ukoliko se obuka radi po metodskom programu ski škola, mada se deca već od 3. godine mogu oprobati na skijama. Ipak, veoma je važno da deca uče samo onoliko koliko ona žele, i ako žele, koristeći igru i animaciju kao sredstvo nesvesnog usvajanja željenih pokreta. U radu sa decom igra i animacija su prioritetni, kao i rad u parovima, grupicama i grupama. Deca u manjim grupama brzo usvajaju zadato. Rad sa decom, ali i sa odraslim početnicima, najefikasniji je u okviru poligona za obuku – ili vrtića koji su namenski opremljeni, ograđeni i uređeni za potrebe efikasne obuke.

„U obuci odraslih najefikasnijii je individualni pristup, jer odrasli, za razliku od dece, imaju svoje inhibicije koje je teže savladati u grupi, izuzev kada se radi o prijateljima ili porodici, kada je rad u grupi čak lakši i zabavniji i za njih. U svakom slučaju prve korake na skijama svakako treba napraviti kroz ski školu i na poligonima – vrtićima za obuku. Oni su bezbedni, konfiguracijski odgovarajuće uređeni i tehnički opremljeni, tako da je početniku nemerljivo lakše da savlada sve zadatke pri usvajanju početnih elemenata tehnike skijanja“, ističe Ljevnaić.

Na Jahorini postoje dva poligona za obuku dece i svih početnika u skijanju, kao i ski vrtić – prvi poligon Poljice smešten je na samom platou istoimene staze, u okviru kojeg su izgrađena dva skijaška tepiha, ali i mnogobrojni zabavni rekviziti prilagođeni prvenstveno najmlađim posetiocima. Drugi poligon Rajska dolina smešten je u gornjem delu planine i sadrži jednu pokretnu traku i poligon za najmlađe posetioce i sve početnike u skijanju, a do kraja zimske sezone 2021/2022, u funkciji će biti i ski vrtić Trnovo.

Koji kursevi za učenje skijanja na Jahorini postoje?

Ski školu Olimpijski centar Jahorina izdvaja zaista raznovrsna ponuda kurseva za polaznike. Prvi među njima su kursevi Express i Expert, uz uobičajene usluge koje svaka ski škola nudi – individualnu i grupnu nastavu. Express kurs predstavlja program ubrzane edukacije tokom vikenda ili produženog vikenda po 4 do 5 sati dnevno, u malim grupama, uz korišćenje takozvanog UPS metoda. UPS je jedinstveni metod koji podrazumeva ubrzani/direktni program obuke u paralelnoj/karving tehnici, na specijalnim skijama, različitih radijusa, i kao takav, namenjen za goste koji dolaze na kratak vremenski period, te gostima iz okolnih urbanih centara. Ekspert kurs namenjen je odličnim skijašima, rekreativcima, u cilju vrhunskog usavršavanja tehnike i znanja skijanja/bordanja po svim vrstama snežnih podloga.

Šta je važno za izbor skijaške opreme?

Izuzetno je bitno da se skijaška oprema prilagodi skijaškom znanju svakog pojedinca, pa tako i početnika. U skladu sa tim, potrebno je da se, pre izlaska na stazu, podese određeni parametri na samim skijama, kao i da budu usklađene fizičkim karakteristikama samih skijaša. No, to je odgovornost svakog zaposlenog u ski rentalima, koji pri inicijalnom iznajmljivanju opreme postave par pitanja skijašima, i na osnovu njih, opremu za skijanje pripreme za stazu.

„Skijanje, kao i svaki drugi sport, iziskuje dosta vežbe, truda i rada, ali i želje za napretkom, a sve to dalje uslovljava pristup, onoga ko uči da skija, težim stazama i instalacijama vertikalnog transporta. Samopouzdanje u svemu je ključno, ali se ono gradi pravilnim savladavanjem tehnike, te pravila ponašanja na stazi, u čemu, opet, ključnu ulogu ima instruktor. Njegova uloga je da svakog učenika nauči da samostalno i bezbedno skija, u budućnosti bez njegovog prisustva, i da nauči kako, takođe samostalno, da usavršava svoju tehniku. Neretko čujemo skijaše kako govore da se kvalitet njihovog skijanja prvog i zadnjeg dana u sezoni ne mogu porediti, i to je zaista odličan primer za sve one željne skijaškog znanja. Vežba, vežba i samo vežba, jer to je ključ uspeha kada je u pitanju ovaj prekrasni sport na snegu“, zaključuje Dejan Ljevnaić, direktor OC „Jahorina“ za Plodnu zemlju.

Teme