Foto: OC Jahorina
Selo&Planina&Grad

KAD NE SKIJATE MOŽETE DA ŠETATE Jahorina planina zdravlja, sve o stazi LJUBAVI, ZDRAVLJA, OLIMPIJSKOJ stazi i SPORTSKO-REKREATIVNOJ stazi

Vazduh na predelu Jahorine i Pala oduvek se, među stanovnicima Bosne i Hercegovine, ali i šire, smatrao vazdušnom banjom. Predstavljamo vam staze za šetnje koja prija i zimi i leti – Stazu Ljubavi, Olimpijsku stazu, stazu Zdravlja i Sportsko-rekreativnu stazu,  a u zavisnosti od kondicije možete šetati od 45 minuta do četiri sata na olimpijskoj lepotici i uživati u prelepim predelima na svežem i čistom vazduhu. U tekstu možete pročitati sve o četiri staze – koliko su dugačke, koliki su najveći usponi, kao i koliko traje šetnja, gde počinju, a gde se završavaju, gde su najlepši panoramski pogledi, a gde možete se okrepiti izvorskom vodom.

Foto: OC Jahorina

Jahorina – moćna planina dinarskog planinskog masiva ima veoma povoljnu klimu sa prelepim prolećem i letom, tokom kojih je prekrivena zelenom travom i raznovrsnim lekovitim biljem, dok se od rastinja na njoj mogu videti bukva, jela, smrča, javor, kao i veliki, prostrani pašnjaci i livade. Jahorina obiluje netaknutom prirodom, crnogoričnom šumom, planinskim izvorima, divljim konjima, planinskim stazama, brojnim biljem i bobičastim voćem, a njena klima pruža odlične uslove za visinske pripreme sportista, te posetioce koji boluju od bolesti respiratornih organa.

Jahorina Foto: Danijela Nišavić

U vreme ekstremnih vrućina mnogi gosti nalaze trenutke razonode u aktivnostima koje Jahorina pruža: šetnje označenim planinskim stazama, biciklizam, brdski biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, dečije atrakcije. Raznovrsna ponuda letnjih sadržaja čini da ne bude monotono, i da svako pronađe aktivnost u kojoj će lično najviše uživati. Međutim, jedna aktivnost je uvek aktuelna, bez obzira da li letnji ili zimski mesec – šetnji. Ona pored skijanja, predstavlja omiljenu aktivnost svih posetilaca, ali i savršen način upoznavanja planine, uz panoramsku vožnju jednom od gondola, koje omogućavaju posetiocima da jednim pogledom zagrle celu Jahorinu.

Gde šetati zimi

Tokom zimske sezone, za sve ljubitelje šetnje, na raspolaganju je utabana staza od Ciljne kuće, u neposrednoj blizini staze Olimpik, pa sve do Olimpijskog bara, na vrhu staze Poljice, kao idealnog mesta za predah. Sjajna, obimna, a prvenstveno raznovrsna ponuda hrane i pića, predstavlja odličan izbor za kraj naporne, ali ugodne šetnje. Savršen pogled koji se iz bara prostire na vrhove olimpijske planine Jahorine prelepa je nagrada ovoj skoro 4 kilometra dugoj šetnji, osvetljenoj i u večernjim satima. Tokom letnjih meseci, ova pešačka tura je aktuelna takođe, no u ovom periodu godine, ljubitelji planine i šetnje najčešće biraju jednu od 4 popularne staze.

Pročitajte još

JAHORINA IZVANREDNA ZA UČENJE SKIJANJA Više od 60 odsto plavih staza, a znanje prenosi 160 licenciranih instruktora skijanja

SKIJANJE ZA POČETNIKE NA OLIMPIJSKOJ LEPOTICI JAHORINI Saveti i iskustvo Dejana Ljevnaića, direktora OC Jahorina

Staza LJUBAVI – dužina 2.513 metara, trajanje šetnje 45 minuta

Prva od njih je staza Ljubavi. Dužine od 2.513 metara, ukupnog uspona od 73 metra, te prosečnog trajanja šetnje istom od 45 minuta, ova staza počinje kod terena Olimpijskog centra Jahorina, u neposrednoj blizini hotela Bistrica. Koristeći ovu stazu, posetioci Jahorine, kreću se kroz netaknutu prirodu i fascinantne šumske predele obložene mahovinom, bogate šumskim potocima i brzacima, drvenim mostićima, ali i šumskim klupama za odmor i užitak u pogledu, oazi zelenila i najlepše ptičije pesme. Staza Ljubavi prati potok Bistrica i preseca ga na više mesta, što je naročito interesantno za ljubitelje dinamičnih šetnji. Cilj staze Ljubavi nalazi se kraj Olimpijskih krugova, koji su podsetnik na Olimpijske igre koje su se na Jahorini održale 1984. godine, a koje su često i omiljeno mjesto za fotografisanje, sa najljepšim pogledom na stazu Poljice. Na samom ulasku na stazu Ljubavi, nalazi se nova teretana na otvorenom, sa odmaralištem, kao i fudbalski stadionom sa prirodnom travom, koji prate košarkaški tereni i tereni za odbojku.

Foto: OC Jahorina

OLIMPIJSKA staza – dužina 4.203 metara, trajanje šetnje 90 minuta

Nakon staze Ljubavi, tu je i Olimpijska staza, nešto većih parametara kada su u pitanju dužina, visina uspona, te vremensko trajanje šetnje. Dužine 4.203 metra, uspona od 133 metra, kao i trajanje šetnje od 90 minuta, Olimpijska ruta će vas provesti kroz vikend naselje Jahorina i omogućiti razgledanje najrazličitijih i autentičnih planinskih vikendica i objekata. Start Olimpijske staze nalazi se na platou Poljice, odakle posetioci prate asfaltni put sa leve strane  platoa, sve do najviše tačke na dionici – hotela Šator. Zatim, putem makadma – karakterističnim planinskim putem, posetioce Olimpijska staza vodi dalje kroz gustu šumu do hotela Partizan, gdje ponovo počinje asfalt. Dalje ljubitelje šetnje vodi do staze Ogorjelice, ali i dela asfaltnog puta koji, opet, vodi ka početnoj tački ove predivne staze – platoa Poljice. Olimpijska staza prilagođena je porodicama za laganu šetnju, ali i biciklistima, a činjenica da je veliki deo osvetljen, omogućava ugodnu šetnju u večernjem terminu, uz zalazak sunca koji svojim zracima na pastelan način obasjava najlepše planinske padine.

Staza ZDRAVLJA – dužina 8.108 metara, trajanje šetnje 180 minuta

Staza koja vrlo je čest izbor posetilaca Jahorine je i staza Zdravlja. Ona predstavlja rutu za koju je, ipak, potrebna malo bolja fizička sprema, u odnosu na stazu Ljubavi i Olimpijsku stazu, jer njena dužina iznosi 8.108 metara, trajanje šetnje njenom deonicom iznosi 180 minuta, a ukupan uspon 135 metara. Nešto zahtevnija staza polazi od sportskih terena Olimpijskog centra, ali se na samom početku odvaja od staze Ljubavi. Ona puteljkom vodi preko uzbrdice i gustog šumskog predela do najatraktivnijeg dela, litice Hladilo, i njene najlepše tačke Kalajidžin kamen, sa koje se prostire bezvremenski pogled na okolnu panoramu, kao i izvora prirodne i čiste planinske vode “Božića voda”. Ruta dalje nastavlja planinskim putem kroz šumu, presecajući potok „Bistrica“, i baš kao i staza Ljubavi, završava kod Olimpijskih krugova, na ulazu u skijaški centar.

Foto: OC Jahorina

SPORTSKO-REKREATIVNA staza, dužina 13.089 metara, trajanje šetnje 250 minuta

Sportsko-rekreativna staza duga je 13.089 metara, ukupnog uspona 350 metara, te ukupnog trajanja deonice od 250 minuta. Ona ujedno predstavlja i najdužu stazu od svih pomenutih, ali istovremeno omogućava posetiocima da, tokom šetnje dužine više od 13 kilometara, obiđu sve uspone i padove olimpijske planine – od samog podnožja, do najvišeg vrha Ogorjelice, smještenog na nadmorskoj visini od 1.916 metara. Deonica ove staze polazi od sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina; dalje se asfaltnim putem spušta do platoa Poljice, odakle se, kao i Olimpijska staza, pruža sve do vikend naselja, a zatim menja svoju rutu. Iz vikend naselja „Jahorina“ uzbrdicom i planinskim putem vodi do izlazne stanice gondole Poljice i Olimpijskog bara na vrhu iste. Iz te pozicije, šetači se usmeravaju do najvišeg vrha Ogorjelice, koji je ujedno i tačka sa najlepšim pogledom na okolne planine i idealno mesto za fotografisanje. Deonica Sportsko-rekreativne staze je zapravo kružna putanja, često omiljena među biciklistima, sportistima, ali ljubiteljima dugih šetnji u prirodi.

Teme